kindengezincoach

Wat maakt het toch zo ingewikkeld om als kind gewoon jezelf te kunnen zijn? Hoe komt het dat kinderen soms al zo ver van hun gevoel verwijderd zijn en gedrag laten zien dat eigenlijk niet bij hen hoort?

We vragen (onbewust) veel van onze kinderen. Dat ze meelopen, soms meerennen in ons hectische leven. En kinderen moeten al zoveel! Er wordt van ze verwacht dat ze al op jonge leeftijd al presteren op school, met hockey, turnen, muziekles etc. Sta jij weleens stil bij wat dat voor je kind(eren) betekent? Ben jij er bewust mee bezig om wat vaker in het hier en nu aanwezig te zijn, te kijken wat jij zelf en wat jouw kind nodig heeft aan tijd en aandacht zodat er meer rust en balans is?

Het lijkt simpel om te leven in het nu en de dingen te nemen zoals ze zijn, niet alles maakbaar te willen maken of altijd maar vooruit te willen rennen, niet naar prestaties te kijken of eens geen oordeel te hebben.

En toch is het niet zo simpel. Wat heb jij gevoeld als kind van jouw ouders? Voelde jij je gezien, gehoord? Voelde jij je geaccepteerd? Of voelde je dat er soms iets van je verwacht werd waaraan je niet kon voldoen? Moest het anders lijken dan het was voor de buitenwereld? Voelde je misschien onuitgesproken gevoelens die leefden bij je ouders? Had je een bepaalde plek in het gezin waardoor je één van je ouders tot steun moest zijn? Heb je als kind iets gevoeld wat je niet kon plaatsen? Had je het gevoel dat je moest kiezen voor je vader of je moeder, mocht je van je beide ouders evenveel houden? Hielden jouw ouders onvoorwaardelijk van jou?

Al die verschillende dynamieken in jouw gezin van herkomst hebben invloed op hoe jij zelf als ouder in je huidige gezin staat en handelt. Die dynamieken heb je onbewust meegenomen naar het heden en geef je door aan jouw gezin van nu; aan je kinderen en je partner, aan jezelf. Wanneer je je bewust wordt van (niet helpende) patronen die je uit jouw systeem hebt meegenomen, word je je ook bewust dat je nu keuzes hebt.  Ga eens na of jouw ouders keuzes hadden in die tijd? Ook zij hebben de belastende dynamieken meegenomen uit hun gezin van herkomst. Ze deden hun uiterste best om het goed te doen met hun kinderen, maar dat is misschien niet altijd gelukt. Perfect ouderschap bestaat niet! Wel kun je iedere dag leren! Inzicht in het hier en nu helpt je te groeien en het steeds weer opnieuw, anders of beter te doen!

Wat laat jouw kind jou soms zien met (negatief) gedrag dat je niet kunt plaatsen? Is het een gevoel uit jouw jeugd dat er niet kon zijn? Maakt het gedrag van je kind jou boos, verdrietig, machteloos? Kijk eens wat het kind wil vertellen met dit gedrag? Wat doet het met jou, wat doet het met het kind in jou? En zie vanuit daar wat jouw kind nodig heeft. Dat is meestal wat jij zelf ook nodig hebt!

Neem de tijd en aandacht om te kijken, te voelen en je bewust te worden. Wat wil je jouw kind meegeven voor de toekomst? Wil je dat jouw kind zoveel mogelijk zichzelf kan worden, zonder de ballast die jij als kind gevoeld hebt? Dat hij zichzelf leert kennen, zijn kwaliteiten en talenten kan ontwikkelen en datgene kan doen waar hij gelukkig van wordt, in het hier en nu, zodat hij van zichzelf kan houden!