Coaching en training voor pubers

De laatste tijd zie ik steeds meer pubers in de leeftijd van 13 tot 15 in mijn praktijk. Zij lopen tegen dingen aan, waardoor ze met zichzelf worden geconfronteerd. Thuis of op school wordt er steeds meer van hen verwacht, waardoor ze prestatiedruk, faalangst, onrust, boosheid, verdriet of stress ervaren. Of er is thuis onrust in het gezin of in de relatie van de ouders. Tegelijkertijd is het puberbrein nog volop in ontwikkeling, wat soms verwarring oplevert en veel energie kost. Ik merk dat pubers heel veel in ‘hun hoofd zitten’, waardoor de stress die zij ervaren alleen maar groter wordt.

Voor pubers in deze leeftijdsfase wordt de ‘buitenwereld’ steeds belangrijker, ze maken zich nog wat meer los van de ouders. Het is voor hen vooral belangrijk om geaccepteerd te worden door de groep, ‘erbij te horen’ en een of meerdere goede vrienden te hebben. Ook willen zij aan bepaalde sociale ‘eisen’ en verwachtingen van ouders en school voldoen, maar soms lukt dat niet omdat alles wat op sociaal vlak speelt (ook o.i.v. social media) veel tijd en energie opeist. 
Bij kinderen in deze leeftijdsfase (puberteit) speelt tegelijkertijd ook veel in hun ‘ binnenwereld’. Zij ontwikkelen meer bewustwording op wie ze zijn of willen zijn; verkennen de eigen identiteit en zoeken dus hun plek in de buitenwereld/maatschappij; zij willen ergens bij horen. Daarbij zijn veel invloeden en dynamieken betrokken, o.a. loyaliteit binnen een groep, verwachtingspatronen (o.a. onder invloed van social media), eigen normen en waarden leren kennen,, ontwikkelen en uitdragen (zijn jouw waarden dezelfde als die van het gezin waarin je opgroeit of denk en voel jij anders?), de gezinssituatie in het algemeen, ontwikkelen van het zelfbeeld en grenzen leren aangeven, ontwikkelen van nieuwe vaardigheden op allerlei gebied, presteren op school, de manier van denken verandert en ook op emotioneel vlak gebeurt er veel, mede door de hormonale veranderingen.
Coaching of training kan o.a. helpen inzicht te krijgen in deze processen, de eigen kracht leren kennen en gebruiken en meer grip krijgen op de eigen gedachten, het gevoel en gedrag waardoor er meer richting komt en het kind weer verder vooruit kan. Je kunt kiezen voor individuele coaching (een aantal sessies is vaak al voldoende) of voor KRAGT training in kleine groepjes met leeftijdgenoten. In deze krachtige groepstraining voor pubers pakken we faalangst, onzekerheid en stress aan. Kinderen leren in deze training hoe je bij de groep kunt horen door juist óók jezelf te blijven. De training geeft veel inzicht in de eigen gedachten, het gevoel en het gedrag. Kinderen leren positief denken, onbelangrijke zaken wat makkelijker los te laten, focussen op het positieve en de eigen kracht (wat tevens zorgt voor betere concentratie). We oefenen o.a. met effectief communiceren vanuit je eigen gevoel en je mening geven, waardoor ook het contact met anderen (leeftijdgenoten, ouders, docenten) verbetert.

Naast cognitieve oefeningen, is er ook ruimte voor mindfulness oefeningen en het ontwikkelen van de intuïtieve en creatieve kracht, waardoor het kind de eigen mogelijkheden (talenten en kwaliteiten) gaat ontdekken. Dit alles bij elkaar motiveert, vergroot de weerbaarheid en de assertiviteit; het kind leert zichzelf beter kennen (wordt zelfbewuster), kan relaxter met alles omgaan en ervaart meer zelfvertrouwen! Aanmelden voor de training kan via het formulier:

Aanmelden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.